Der er mere end én tilgang til WordPress
Som kursus-underviser i WordPress er jeg stødt på rigtig mange forskellige måder at bruge WordPress på – og efterhånden er der ikke noget, der kan chokere mig. WordPress er nemlig ikke bare én ting – det er blevet til et udgangspunkt for flere forskellige “skoler/filosofier” indenfor produktion og drift af hjemmesider.
Helt overordnet findes der en kommerciel (hostede) version på wordpress.com samt muligheden for selv at downloade og installere via wordpress.org.
Hele fortællingen om at WordPress startede som et simpelt blogging-system og senere udviklede sig i diverse retninger, vil jeg ikke kede dig med her. Jeg leverer og kommenterer primært på de selv-hostede WordPress-hjemmesider, der altså er frit tilgængelige via wordpress.org.
Softwaren er gratis og benyttes både til blogs og som CMS bag alverdens hjemmesider. Lad os kigge lidt nærmere på, hvad der er op og ned i filosofierne.
Jeg laver WordPress-themes (jeg køber dem ikke)
De fleste hjemmesider – og altså ikke bare WordPress-hjemmesider – anvender et design-tema (et theme). Temaet definerer alt fra overordnet udtryk, farver, typografier, side-strukturer, osv. Og der findes et hav af dem – både gratis og kommercielle.
Jeg bruger ingen af delene. I stedet designer og koder jeg selv mine themes. Jeg starter naturligvis ikke helt fra scratch, da jeg anvender et godt udvikler-theme (jeg selv står bag) – men grundlæggende baserer jeg ikke mine WordPress-hjemmesider på færdige købe-themes (eller gratis for den sags skyld).
Og hvorfor køber jeg så ikke bare et theme og tilpasser med din virksomheds visuelle identitet? Fordi jeg vil ikke vil lade mig begrænse – og fordi man ofte bruger længere tid på at tilpasse et købe-theme (hvis man overhovedet kan nå i mål).
Frihed vs. stabilitet
Når jeg udvikler din virksomheds WordPress-hjemmeside går jeg efter at give jer det bedste fra to verdener.
På den ene side sikrer jeg, at I kan få glæde af WordPress som et åbent (og i øvrigt open-source) univers, hvor udvidelser kan installeres, og det hele ikke er så fastlåst. På den anden side skræddersyr jeg løsningen, så den passer perfekt til jeres mest centrale indholdstyper, funktioner og udtryk.
Når værktøjet bag hjemmesiden er tilpasset jeres vigtigste indholdstyper, vil I opleve en både smidig og stabil vedligeholdelse af hjemmesidens indhold i det daglige. I mere tekniske termer kan det bl.a. opnås via skræddersyede post types til fx cases, produktkatalog, mm.
Stabile sektioner fremfor “page-builders”
“Page builders” som fx Elementor og BeaverBuilder (nogle af de mest populære) er imponerende! Hvis du ikke er bekendt med fænomenet, er der kort sagt tale om udvidelser (plugins), der forvandler dine WordPress-sider til blanke lærreder, som du så kan bygge op med layout-strukturer og forskellige færdige komponenter. Som udgangspunkt alt mellem hjemmesidens top og bund.
Page builders til WordPress er ved første øjekast teknologiske vidundere sammenlignet med de muligheder, man har i en helt “rå” WordPress-installation. De giver dig super-powers! Men som med andre stærke våben, kan det gå helt galt i de forkerte hænder. Jeg har set utallige eksempler på, at friheden ender med at blive begrænsningen.
Hvis du drømmer om at bygge WordPress i page-builders, så laver vi et godt setup til det. Men jeg vil hellere tage det blanke lærred fra dig og udruste dig med en håndfuld (eller flere) færdig-designede side-sektioner, som du kan fylde indhold i. Dvs. jeg (designeren/udvikleren) skaber rammerne – du leverer indholdet.
Jeg designer typisk en håndfuld faste side-sektioner, som kan benyttes / genbruges på alle sider. Dvs. en side består typisk af primært indhold plus én eller flere efterfølgende sektioner. Sektioner kan være CTA-barer, teasers til andre sider, gallerier/slideshows, signup til nyhedsbreve, osv. Du får altså samme muligheder som med page-builders – men på en mere robust og vedligeholdelsesvenlig måde.
Er det virkelig nødvendigt med alle de plugins?
Plugins er udvidelser – og i denne sammenhæng til WordPress. Men “sætter dem i”, og så har man ekstra muligheder i driften af hjemmesiden. Plugins er en teknisk samlebetegnelse og kan i princippet dække over alle former for udvidelser. Bredden kan illustreres ved, at ét plugin giver dig mulighed for at indsætte et slideshow, mens et andet håndterer en sporingskode fra Google Analytics.
Et meget populært plugin er WooCommerce, der giver dig mulighed for at drive en webshop på hjemmesiden.
Mit udgangspunkt er at begrænse antallet af plugins. Det er meget fristende at installere et nyt plugin for hver en lille feature, man ønsker, men der er faldgruber. Husk på, at plugins er kode leveret af tredjepart. Dvs. de leveres ikke nødvendigvis af folket bag WordPress, men typisk af virksomheder, du har et meget lille kendskab til.
Der installeres hver dag meget ukritisk et hav af WordPress-plugins, og mange hjemmesider lider til sidst den skæbne, at de stort set ikke kan vedligeholdes.
For hvert ekstra plugin øges mulighederne – men også kompleksiteten. Dette er ikke en skræmmekampagne – jeg bruger naturligvis også plugins fra tredjepart – men som designer og udvikler går jeg efter at integrere de mest relevante features direkte i det theme, jeg leverer. Jeg har erfaring for, at det giver de mest robuste løsninger.
Backup og vedligeholdelse af WordPress
Og så til det sidste punktum! En WordPress-hjemmeside er baseret på open-source-software – både hvad angår selve kernen og mange plugins. Dvs. andre kan kigge med i koden, og det gælder desværre også dem med slemme hensigter – hackerne.
For at sikre en WordPress-hjemmesides stabile drift, er der vigtigt at selve WordPress, plugins og eventuelle themes holdes opdateret med nyeste (sikkerheds)-opdateringer.
I senere versioner af WordPress er det muligt at sætte plugins til at auto-opdatere. Smart, men dog en autopilot, der bør møde et menneske i ny og næ.
Skulle uheldet alligevel være ude, er det mindst lige så vigtigt, at du altid har en relativt ny backup. Der skal både tages backup af filer og database, og i øvrigt bør det altid gøres lige inden en opdatering gennemføres.
Nogle af mine kunder vil gerne selv håndtere opdateringer og backups, men de fleste hyrer mig til at håndtere denne nødvendige indsats. Læs mere under Serviceaftaler.